Film Zanzara – 17 november 2017

Film Zanzara

Opera in films

Wat is er heerlijker dan de lange donkere avonden voor Kerst door te brengen met een heerlijke film.

Vaak gebruiken regisseurs van Hollywood films hele scenes uit opera’s.

De muziek wordt geplaatst onder momenten in de film die een andere inhoud hebben dan waar de Opera zelf over gaat. En toch versterkt die muziek het onderwerp van de film buitengewoon . U herinnert zich zelf vast wel bepaalde films en de muziek die daarbij een hele grote speelt.

Intouchables – Der Freischütz van Carl Maria von Weber

Pretty Woman - La Traviata

Pretty Woman (1990) met Richard Gere en Julia Roberts. Een moderne versie van My Fair Lady. Edward (R. Gere) huurt Vivian (J. Roberts) in en raakt verliefd op deze vrouw van lichte zeden. Hij neemt haar op een gegeven moment mee naar de opera, La Traviata van Verdi. Deze opera die gaat over een Courtisane die uiteindelijk sterft aan de tering.

A Room With A View

"A room with a view"  gaat over de worsteling van 2 geliefden, Lucy Honeychurch (Helena Bonham Carter) en George Emerson (Julian Sands), die elkaar ontmoeten in Florence. Daar beleven ze een kortstondige affaire. Lucy keert terug naar haar familie en verloofde in Engeland. Puur toevallig krijgen ze nieuwe buren en dat blijkt George te zijn. De scene bij het open raam met uitzicht over de rivier de Arno wordt omlijst door de schitterende aria - O mio babbino caro van Puccini.

O Mio Babbino Caro

La Mamma Morta – Maria Callas

Philadelphia

Philadelphia uit 1993 is niet voor niets een Oscar winnende film. Tom Hanks vertolkt op sublieme wijze de met AIDS besmette advocaat Andrew Beckett. De advocaat wordt door zijn ziekte uit zijn functie gezet en probeert samen met Joe Miller gespeeld door Denzel Washington te strijden tegen discriminatie. Op een gegeven moment laat Andrew zich vervoeren door de mooie klanken van Maria Callas met La Mamma Morta.

The Shawshank Redemption

Andy Dufresne (Tim Robbins) krijgt levenslange gevangenisstraf en raakt bevriend met zijn medegevangene Red Redding (Morgan Freeman) in The Shawshank Redemption. Op slinkse wijze weet Andy binnen de gevangenismuren zijn ontsnapping te organiseren. 20 jaar na zijn gevangenneming weet hij te ontsnappen en treft later zijn vriend Red in Mexico. Het brievenduet uit de bruiloft van Figaro van Mozart wordt tijdens het luchten van de gevangen afgespeeld op een grammafoon en brengt iederen in vervoering.

Blumenduet van Lakmé

Herinneringen opsnuiven

Cafe Zanzara laat een aantal van die arias deze avond de revue passeren zodat u op het idee komt om die ene film nog eens te gaan bekijken of om juist herinneringen op te halen.

Bestel nu uw kaarten

Verzeker uzelf van een plaats op deze avond van de filmmuziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *